Jump to content
KCook

Headlamp washer and rear window washer issue

Recommended Posts

Hi everyone...some help and direction needed pleeeeese.

I just bought a 2007 350z last weekend.

 

The headlamp washers don't work at all and while the rear window arm will wipe I can't get any wash fluid to spray.

 

Could this be a relay or pump failure and do both things use the same pump/relay for both headlamp and rear wash ?

 

I am no mechanic, far from it, but wondered if its an easy thing to investigate......the garage I bought it from is 3 hours drive away but will

pay for the fix as long as its not done by a main Nissan dealer.

 

any help appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

check the non return valves - relevant threads below 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you've bought the car and the seller is happy to pay for it to be fixed then I'd be seriously looking at taking it to your local Z specialist (Tarmac, Cougar, Horsham Dev etc.) and get it serviced and then glanced over by them to see if they see any evident issues. 

 

They'll find and fix most problems, you'd rather know about them now and know the seller has offered to fix one issue (might not fix any more further down the line so bunch them together now). 

 

But the links above are what you'll need to fix your issue at home! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are two reservoirs on the 350Z, one each side behind the front bumper. Both need to be full for everything to work correctly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Also, just to confirm, your headlights need to be on for them to work I believe. I've only ever used mine once and that was by accident hah

Edited by Mikey_S
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please let us know when you've fixed the problem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 08/06/2020 at 16:59, ATTAK Z said:

There are two reservoirs on the 350Z, one each side behind the front bumper. Both need to be full for everything to work correctly.

Ooooooo....thats interesting....only seen one washer reservoir.....I'll check that when my son gets home with the beast.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 09/06/2020 at 18:40, ATTAK Z said:

Please let us know when you've fixed the problem :)

will do....

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 08/06/2020 at 16:21, Umster said:

If you've bought the car and the seller is happy to pay for it to be fixed then I'd be seriously looking at taking it to your local Z specialist (Tarmac, Cougar, Horsham Dev etc.) and get it serviced and then glanced over by them to see if they see any evident issues. 

 

They'll find and fix most problems, you'd rather know about them now and know the seller has offered to fix one issue (might not fix any more further down the line so bunch them together now). 

 

But the links above are what you'll need to fix your issue at home! 

hi....yep going to do that in about a months time when the ££££ is recovered from buying the car!.
It'll also need 2 new rears......

 

Any recommendations on tyre brands and version of tyre.......

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, KCook said:

Any recommendations on tyre brands and version of tyre.......

Be prepared :lol:

You've opened a can of worms here, isn't that right @EcoFriendlyAL?

 

But seriously, have a little look at the 350z subsection for tyres. There's a few tried and trusted tyres to cover most price ranges and purposes (fast road, all season, track toy etc) 

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, KCook said:

Ooooooo....thats interesting....only seen one washer reservoir.....I'll check that when my son gets home with the beast.

 

On 08/06/2020 at 16:59, ATTAK Z said:

There are two reservoirs on the 350Z, one each side behind the front bumper. Both need to be full for everything to work correctly.

Nope cant see two washer reservoirs......just the one on the left side

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, KCook said:

 

Nope cant see two washer reservoirs......just the one on the left side

They are both behind the bumper unless it has been removed.

 

The windscreen washer reservoir bottle and pumps is on the R/H side and the headlamp washer reservoir bottle and pump is on the L/H side.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 minutes ago, ZMANALEX said:

They are both behind the bumper unless it has been removed.

 

The windscreen washer reservoir bottle and pumps is on the R/H side and the headlamp washer reservoir bottle and pump is on the L/H side.

Well I'm bloody mystified....Ok so the bottles may be lurking on the bowels behind the bumper....where do you refill these damn things !!??

The filler cap...little blue lid...is on the left side of the engine near the wing...nowhere near the bumper....and from looks of it thats where it was put in the factory.

Edited by KCook

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yep two reservoirs and only one filler - have you topped up via the filler ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

From memory, (I don't have a Zed now) there is a button in the dash under the steering wheel which activates the headlight washer - have you tried that ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, ATTAK Z said:

Yep two reservoirs and only one filler - have you topped up via the filler ?

yep......so could be a blockage to the second reservoir......does one reservoir feed the headlamps and rear window and the other reservoir the windscreen ...that would make sense to me as the windscreen gets used loads more.....

 

thansk for you help..

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, ATTAK Z said:

From memory, (I don't have a Zed now) there is a button in the dash under the steering wheel which activates the headlight washer - have you tried that ?

yep you are right and tried that...with lights on too....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
26 minutes ago, KCook said:

yep......so could be a blockage to the second reservoir......does one reservoir feed the headlamps and rear window and the other reservoir the windscreen ...that would make sense to me as the windscreen gets used loads more.....

 

thansk for you help..

Well that's the usual problem, but I think you're mixing up your lefts and rights - the LHS of the car is the passenger side and as @ZMANALEX says, the headlamp reservoir is on that side; I'm not sure if you can access it without  removal of the front bumper, but Alex may confirm. First thing I'd do is check if I could hear the pump trying to work on that side or indeed on both sides before I took anything to bits ;)

Good luck.

Edited by ATTAK Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quick update
So after a quick squizz with a high powered torch that could light up the moon....I have seen that I do indeed have 2 reservoirs and both are topped up with wash fluid.....when we activate the rear washer the arm will move but no wash fluid is pumped and we could not hear any pump come on....same for headlamp washer....so looks like a failed pump....or fuse perhaps.  The headlamp washers completely don't work...they don't pop out and spray the headlights at all.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ZMANALEX said:

001E08.gif

Jee whizz thanks for this....my son (marine mechanic apprentice) will love this....

 

Is part 28641 and 27522E the headlamp washer unit.....?

Share this post


Link to post
Share on other sites

so...for this washer malarky issue....i get there are 2 reservoirs and one filler cap....

 

My windscreen wipers and washer fluid are working fine.....

My rear wiper arm is fine...but no washer fluid pumped

Headlamp washers dead as a dodo

 

Are there two pumps considering that the windscreen washers are fine ?...if so what pump does the headlamps and rear washer...?

 

(I did say on my intro I was a no mechanical wizard...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

The front windscreen pump is in the O/S reservoir.

The rear windscreen pump is in the  O/S reservoir

The headlamp washer pump is in the N/S reservoir.

 

First thing to do is check your fuses etc and then you will have to get your multi meter out and check for feed to the pumps.

 

there are 3 fuse boxes:

 

1 is inside the O/S/F footwell.

1 is beside the battery

1 is within the IPDM unit under the scuttle on the N/S/F behind the battery.

 

Easier to check the feeds to the pumps with the bumper off.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

The 2 x windscreen pumps are on the rear of this reservoir at the bottom:

 

 

WASHER BOTTLES AND HOSES SCHEMATIC_LI.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, ZMANALEX said:

The 2 x windscreen pumps are on the rear of this reservoir at the bottom:

 

 

WASHER BOTTLES AND HOSES SCHEMATIC_LI.jpg

thank you very much.....where do you get such diagrams !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


350z-uk.com

370z-uk.com

350z-uk.com

370z-uk.com

×
×
  • Create New...