Jump to content

Engine, TCS and Slip light come on at the same time


dean_asla
 Share

Recommended Posts

Yesterday, on my way home, I noticed that the car was not driving as smoothly as normal, there was a laggy throttle response at lower revs. Did a bit of research on that and was told it could be the fuel pump.

 

Today on my way home, I still had that laggy throttle response but things took a turn for the worse. I was driving along at around 15mph and the engine, TCS and slip light all came on and then car went into limp mode, could only drive about 6mph.

 

I parked up, switched the car off. I had the fault reader (very basic one) in the car, so connected that and turned the car on. The lights were all off and there was no codes. The car then drove with normal power, still with the laggy throttle though.

 

When I open my engine bay, it seems very hot, I know its normally hot after driving but this seems hotter than normal.

 

My car is a 2007 HR

 

I just replaced the radiator and thermostat, they are now Mishimoto, coolant bleeding was done properly and the car does not over heat.

 

The engine is standard, I have an exhaust only. I replaced the spark plugs and panel filter within the last 4000 miles. 

 

Would be grateful for any information on what this could be.

Link to comment
Share on other sites

Random guesses:

 

Have you checked fluid levels on everything?

 

Brake fluid being low can cause odd behaviour.

 

Have you had the oil gallery gaskets done?

 

If I understand correctly, this can lead to the variable valve timing system not working correctly, could that have this effect?

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Sim said:

Random guesses:

 

Have you checked fluid levels on everything?

 

Brake fluid being low can cause odd behaviour.

 

Have you had the oil gallery gaskets done?

 

If I understand correctly, this can lead to the variable valve timing system not working correctly, could that have this effect?

I checked the fluid, they are all fine.

 

I haven't had the gallery gaskets done since I owned the car. I will have to put it into Nissan for them to look at it.

Link to comment
Share on other sites

Very much worth getting her hooked up to a proper code reader rather than guessing the fault. In the meantime I'd be carrying out a ecu reset for what's its worth.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
23 hours ago, dean_asla said:

I checked the fluid, they are all fine.

 

I haven't had the gallery gaskets done since I owned the car. I will have to put it into Nissan for them to look at it.

Don't get a Nissan Mainstealer to do it, go to a specialist, I take mine to Abbey Motorsport in Oxted from Leicester.

If it's already been done, there should be some paperwork from a previous owner.

 

I just notice you mentioned an exhaust, is that with stock CATs? I'm pretty sure if you've gone with HFCs or test pipes, you're supposed to get a remap as well for it to run right?

Edited by Sim
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Sim said:

Don't get a Nissan Mainstealer to do it, go to a specialist, I take mine to Abbey Motorsport in Oxted from Leicester.

If it's already been done, there should be some paperwork from a previous owner.

 

I just notice you mentioned an exhaust, is that with stock CATs? I'm pretty sure if you've gone with HFCs or test pipes, you're supposed to get a remap as well for it to run right?

I am in Japan, will go to Nissan due to it being near by and there not being an suitable option close to me. When I know what needs done, then I will get it done somewhere else or do it myself if it's not too difficult.

 

The exhaust is a cat back, was on the car when I got it almost 2 years ago. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok, so this has taken another twist.

 

Yesterday I checked the coolant before driving to work, it was a little low, I topped it up and then drove to work.

 

After work, I checked again, it was slightly low. There is no leak, the oil seems fine and there is no overheating or smoke from the exhaust.

 

Would this suggest my issue is head gasket?

Link to comment
Share on other sites

"I just replaced the radiator and thermostat, they are now Mishimoto, coolant bleeding was done properly and the car does not over heat."

 

From years on here, many times issues have cropped up by not following the correct bleeding of the coolant - the heater being often being the 'culprit'.  Only offering the thought in case this may be related

 

See here:

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 13/05/2022 at 19:26, Ebized said:

"I just replaced the radiator and thermostat, they are now Mishimoto, coolant bleeding was done properly and the car does not over heat."

 

From years on here, many times issues have cropped up by not following the correct bleeding of the coolant - the heater being often being the 'culprit'.  Only offering the thought in case this may be related

 

See here:

Seems to be so many different instructions on what to follow, this is very detailed, thanks for that.

 

 

Link to comment
Share on other sites

I went to Nissan, they told me the issue with the lagging throttle is the throttle body. 

 

I drove the car yesterday, after bleeding the system again and it seemed to drive ok. I will give it a couple of days and see how it goes. 

Link to comment
Share on other sites

On 17/05/2022 at 19:20, davey_83 said:

Nice one fella, let us informed. Hopefully they stated which side throttle body as there's two.

 

Yeah they did, was the driver side.

 

Coolant is no longer going down, seems that issue must have just been the car was not bleed properly.

 

Car still lagging a little, will now look at options for the throttle body. Do you know if there is an alternative to the OEM or is it best just to go with the very expensive OEM :( 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...